Jouw pensioen verandert!

Jouw pensioenregeling gaat veranderen. Hoe? Dat weten we nog niet. Daar praten verschillende partijen, werkgeversorganisatie ANVR en vertegenwoordigers van vakbonden CNV Vakmensen, FNV en De Unie, nu over.

Je vraagt je misschien af waarom dat nodig is? Omdat het fonds er niet goed voor staat. We denken dat we nu net wel of net niet kunnen voldoen aan jouw verwachtingen over je ruimte voor later. Daar maken we ons zorgen over en daarom zijn we nu de mogelijkheden aan het onderzoeken zodat we op 1 januari 2019 een nieuwe regeling kunnen hebben.

Jouw huidige pensioenregeling

Jouw pensioenregeling bij Reiswerk Pensioenen is een zogenaamde middelloonregeling. Hierdoor weet je min of meer zeker wat je straks aan pensioen krijgt. De pensioenpremie die jij en je werkgever hiervoor nu aan ons betalen is de laatste jaren wel enorm gestegen (en kan blijven stijgen). Het kost, door allerlei ontwikkelingen, meer geld om een zeker pensioen te kunnen bieden. Deze regeling past dus eigenlijk niet meer bij de toekomst.

Hoe nu verder?

Het is mogelijk om de middelloonregeling te behouden, maar daarvoor moet Reiswerk Pensioenen zich wel aansluiten bij een ander pensioenfonds. Een andere mogelijkheid is dat we kiezen voor een zogenaamde beschikbare premieregeling. Bij deze variant weet je zeker wat je nu voor je pensioen betaalt, maar is het onzeker hoeveel pensioen je straks krijgt.

Onderzoek nieuwe pensioenregeling

De komende maanden gaan we de twee opties verder onderzoeken. En daarbij betrekken we jullie, onze deelnemers, natuurlijk. We gaan een deelnemersonderzoek houden en misschien word je benaderd om hieraan mee te doen. Doe dat dan vooral. Jouw mening is belangrijk en gebruiken we als input voor de nieuwe regeling.

Wijzigingen in 2018

Verandert er in 2018 dan nog iets aan jouw regeling? Zo min mogelijk. We passen alleen het hoognodige aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Waar we niet onderuit komen, is om het opbouwpercentage aan te passen. Dit verandert van 1,8% naar 1,6%. De pensioenpremie van 23,2% blijft wel gelijk.

Wat betekent dit nu eigenlijk?

Elk jaar bouw je pensioen op over een deel van je bruto salaris in dat jaar. Van het salaris wordt eerst een vast bedrag afgehaald. Je krijgt namelijk later ook AOW van de overheid. Daar houden we rekening mee bij de opbouw van je pensioen. Het salaris dat overblijft is je pensioengrondslag (tot het maximum pensioengevend salaris). Daarover bouw je in 2018 1,6% aan ouderdomspensioen op. In een aanvullende brief vertellen we je hier meer over.

Vragen?